HARDLOOPTECHNIEK CLINIC voor ANALYSE EN INSTRUCTIE ALS INTERVENTIE BIJ EN TER VOORKOMING VAN BLESSURES!
De clinic zal worden geven door Silvia de Boer, Master Sportfysioterapeute; van de fysiotherapypraktijk Kernpraktijken Ooster Ee
Naar aanleiding van de ‘start to run’ presentatie waarbij er wordt ingegaan op de kernmerken en het belang van een goede looptechniek is het idee ontstaan om een hardloopclinic te geven aan de trainers en enkele geïnteresseerde hardlopers van atletiek vereniging Monnickendam.
De clinic zal ongeveer 2,5 tot 3 uur in beslag nemen. Om iedereen goed te kunnen analyseren en persoonlijke aandacht te kunnen geven is er een maximaal van 20 deelnemers. En de kosten zijn 25 euro per persoon. ( in de bijlage de folder voor de hardloopclinic.)
Dinsdagavond ( vanaf 19:00 uur) zou kunnen of op een Zaterdagochtend. ( vanaf 9 uur)
Mogelijke data (afhankelijk van de hoeveelheid deelnemers):
Dinsdagavonden 6, 20 en 27 Juni 2017 en Zaterdag 17 Juni2017
Hierna kun je meer in detail lezen wat de clinic inhoud.
Atletiek vereniging Monnickendam
Silvia de Boer, Master Sportfysioterapeute
Inleiding
Naar aanleiding van de ‘start to run’ presentatie waarbij er wordt ingegaan op de kernmerken en het belang van een goede looptechniek is het idee ontstaan om een hardloopclinic te geven aan de trainers en enkele geïnteresseerde hardlopers van atletiek vereniging Monnickendam.
Helaas blijkt hardlopen nog steeds een (zeer) blessuregevoelige sport te zijn. Dit is jammer, want het
aantal mensen dat wil (blijven) hardlopen is nog steeds groeiende. Statistieken geven aan dat
minimaal 1,3 miljoen Nederlanders hardlopen. Niets is zo hinderlijk voor een hardloper dan “uit de
running” te zijn door een blessure, en voor een beginnende loper om na enkele weken al weer te
moeten stoppen.
Om blessurevrij te (starten met) hardlopen zijn de volgende zaken belangrijk:
- goede biomechanica (techniek en rompstabiliteit);
- goede intensiteit;
- goed schoeisel en evt. sportsteunzolen.
Van het tweede en derde punt zijn de meeste hardlopers en trainers loopgroepen goed op de hoogte. Maar dat is niet voldoende om (beginnende) lopers bij blessures te helpen.
De laatste circa 10-15 jaar is veel sportmedisch wetenschap onderzoek naar de biomechanica van het hardlopen gedaan. Hieruit blijkt dat gebrekkige looptechniek en/of gebrekkige rompstabiliteit een belangrijk aandeel hebben in blessures / gevoeligheid voor overbelasting. Onze westerse leefstijl waarbij we van jongs af aan veel zitten maakt ons ook gevoeliger voor hardloopblessures. Enerzijds verkorten belangrijke hardloopspieren, anderzijds zwakken ze af.
Hardloopclinic: efficiënt en blessurevrij hardlopen
Bent u onlangs begonnen of wilt u beginnen met hardlopen en kunt u daarmee wel wat hulp gebruiken? Of loopt u snel blessures op bij het hardlopen? Voelt hardlopen onnatuurlijk of maakt u te weinig progressie? Dan kan de hardloopclinic wat voor u zijn.
Verbetering van techniek
De hardloopclinic is erop gericht om door middel van voorlichting, loopadvies en loopoefeningen tot een betere en efficiëntere looptechniek te komen. U leert deze techniek uzelf volledig ‘eigen’ te maken en te controleren. U wordt zelfredzaam in het hardlopen.
Inhoud van de clinic
De clinic bestaat uit:
- Een informatieve presentatie over een goede en een slechte hardlooptechniek
- Praktijktraining (buiten) waarbij een goede hardlooptechniek wordt aangeleerd
- Aanreiken van romp- en stabiliteitoefeningen
Benodigdheden:
Digitale metronoom
Er wordt tijdens de praktijkles gebruik gemaakt van een metronoom. Voor gebruik in de praktijk kan deze worden aangeschaft bij een (internet) muziekwinkel. Of via een metronoom app voor muziek of hardlopen. Voor hardlopen heet het ook wel running cadence (sensor). Bekende apps zijn Runkeeper en iSmoothRun.
Sportkleding
Een groot gedeelte van de bijscholing bestaat uit praktijk. Hiervoor heeft u sportschoenen en sportkleding nodig
Aanmelden en kosten
De clinic vindt plaats op het atletiek veld van Atletiek vereniging Monnickendam op datum: ……….. . De clinic neemt ongeveer 2,5 tot 3 uur in beslag , en wordt gegeven door sportfysiotherapeute Silvia de Boer
Kosten
De kosten voor deelnemen aan de hardloopclinic zijn 25 euro. Het maximale aantal deelnemers is twintig.
Bent u geïnteresseerd en wilt u zich aanmelden voor de clinic dan kunt u zich aanmelden via AV Monnickendam of per email bij: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Hardloopadvies op maat
Bent u na deze clinic enthousiast geworden en wilt u uw hardlooppatroon laten analyseren middels video opnamen en een persoonlijk hardloopadvies? Dat kan met een hardloopanalyse!
Wat kun je verwachten van een hardloopanalyse?
- Een specifiek fysiotherapeutisch onderzoek (indien geïndiceerd)
- Video opname van het looppatroon, hierbij wordt zowel van voor/achter als zijaanzicht gefilmd.
- Analyse van het looppatroon met speciale software door een gespecialiseerde fysiotherapeut
- Conclusie en trainingsadvies
- Na 6 weken een evaluatie van het hardlooppatroon.
Consult hardloopanalyse
Een volledig consult duurt 45-60 min. In het eerste consult krijgt u een gedegen analyse en advies. Hier kan het bij blijven, maar indien nodig kunnen we ook het vervolg aanbieden en u ondersteunen in herstel of training.
Tarieven en Vergoeding
Als u verzekerd bent voor fysiotherapie en een indicatie hebt vanwege een blessure, is gehele of gedeeltelijke vergoeding van het programma mogelijk.